Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot privatiseringsförslag

/
  • Barbro Östlund, Kommunal Nordanstig, ställer sig frågande till kommunens planer på att lägga ut personlig assistans på privata företag.

En utredning pågår om att privatisera personlig assistans i kommunen.

– Jag har svårt att se hur kommunen ska spara pengar på det här sättet, säger Barbro Östlund, ordförande Kommunal Nordanstig.

Annons

Idag bedriver kommunen personlig assistans själva, men det finns även fyra privata företag på marknaden.

– Idag kan brukaren även välja kommunen som leverantör av tjänsterna. Den möjligheten riskerar att försvinna i och med det här förslaget. Det blir sämre valfrihet för brukarna om det bara kommer att finnas privata alternativ, säger Barbro Östlund.

I budgetarbetet kom det fram att personlig assistans i kommunal regi hade en merkostnad på cirka fyra miljoner kronor. En bedömning som gjorts i en utredning visar att de privata anordnare som bedriver assistans inte har denna merkostnad.

– Vi ställer oss självklart frågan hur de privata företagen får sin budget att gå ihop, här har vi all anledning att vara självkritiska, säger Eva Gottvall-Bruno, verksamhetschef.

Målsättningen med utredningen är att finna en ny form av utförande av personlig assistans som ska sänka kostnaderna med cirka fyra miljoner kronor.

– Det kommer inte vara kommunen som driver personlig assistans i framtiden. Men vi ska nu utreda klart vilka alternativ som finns, säger Eva Gottvall-Bruno.

Mer läsning

Annons