Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver demokratisk och politisk insyn

/
  • Tor Tolander, (M), kräver insyn i Leader Hälsingebygdens urvalsprocess, där kommunen har en representant.

Hur avgörs vem som ska vara Nordanstigs representant i Hälsingeleader? Det undrar oppositionsledare Tor Tolander, (M), som vill att revisionen ska granska processens transparens.

Annons

Samtliga hälsingekommuner är representerade i Leader Hälsingebygden, vars syfte är att genomföra EU:s Landsbygdsprogram. Nyligen Nordanstig föreningslivs- och näringslivs- samt offentlig sektorsrepresentant. Till den senare nominerade oppositionen och majoriteten varsin manlig kandidat. Dock utsågs i stället Barbro Björklund, som inledningsvis varit sammankallande i valberedningen, att representera Nordanstigs kommun. Detta uppdagades då oppositionens kandidat ombads rapportera om senaste mötet, vilket han aldrig kallats till.

– Då försökte jag ta reda på vad som hänt, och fick veta att Leader ansett att för många män nominerats, vilket stred mot deras genderpolicy, säger Tor Tolander, (M), oppositionsföreträdare i Nordanstig, som lyft frågan om processen vid senaste kommunstyrelsesammanträdet – utan att få något svar.

– Jag har absolut inget emot Barbro Björklund som företrädare, tvärt om, men anvisas någon vid sidan av nomineringsprocessen som kommunens företrädare vill jag veta vem som tagit beslutet, säger Tolander, som kräver tydligare process:

– Här saknas demokratisk och politisk insyn. Leader Hälsingebygden förvaltar stora summor EU-medel. Är inte processen så transparant att det kan spåras vem som valts och hur, öppnar det för vidare frågor.

– Jag har begärt protokoll från sammanträdet där man valt Barbro Björklund som representant, men har inte ens fått ett svar på min förfrågan. Nu skickar jag hela ärendet vidare till revisionen.

Mer läsning

Annons