Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftfiskeförbud från Älgered till Harmånger

/
  • I Vadeån, där den här kräftan kravlade för några år sedan, blir det sannolikt inget kräftfiske på flera år.
  • Tillsyningsmän i Harmångers fiskeområde kommer att göra räder för att stoppa tjuvfisket.

Skalömsningen var sen och kräftorna är små – för små för att få fiskas upp. I år blir det få, om ens några, kräftfisketurer i Nordanstigs kommun.

Annons

I såväl Älgeredsån som Vadeån och sjöarna, liksom även i Harmångersån med flera vatten, har provfisket gett tydligt besked: kräftorna är få, och små.

– Vi har provfiskat samtliga vatten, och fick bara två kräftor per bur, de största 8-9 centimeter. Endast två av alla kräftor vi fick upp nådde godkänd längd, 11 respektive 11,5 centimeter, säger Mats-Ove Ädel i kräftkommittén, Bergsjö fiskevårdsområde.

– Dessutom har skalömsningen varit sen. Så: de är för små och det är för litet kräftor, därför blir det tyvärr inget kräftfiske i år, och som det ser ut nu blir det ett uppehåll på ytterligare ett par år, minst 2-3 år bort.

– Det är synd, för det är en riktig familjefest när det är kräftfiske. Vi vet inte vad som hänt, kanske är för liten tillgång på mat för dem, eller också kan det vara mink. Nu hoppas vi bara de kräftor som finns får vara i fred och växa till sig.

Även i Harmångersån har fiskeområdet provfiskat, och det ser betydligt bättre ut i år än i fjol, men något kräftfiske lär det inte bli inom detta fiskeområde heller, säger ordförande Olle Englundh:

– Av de 28 vi fick upp i år var väl 5-6 ganska stora, men det blir med all säkerhet förbud även i år, och vi planerar att hårdbevaka hela Harmångers fiskeområde för att stoppa tjuvfisket. Vi har utexaminerat ett antal tillsyningsmän och kommer att göra räder för att de kräftor som finns i våra vatten ska få vara i fred och växa till sig – så vi kan få tillräckligt mycket kräftor för att kunna tillåta fiske om något år!

Mer läsning

Annons