Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontraförslag från öst om skolor

/
  • Vintern var tung och resignerad på Backens. På fullmäktige 12 april kan det vända

Två 4-9 skolor med gemensamma rektorer.

Den organiserade skoloppositionen kontrar med förslaget direkt på kommunfullmäktiges bord den 12 april.

De tror att det kan ena väst och öst i Nordanstig.

Annons

Bakom den utomparlamentariska utredningen står föreningarna Harmångers framtid, Strömfacklan i Strömsbruk och Stocka friskolas föräldraförening.

Huvudalternativet innebär att två F - 9 skolor blir basen i en ny skolstruktur i Nordanstigs kommun. Backens skola behålls och får samma årskurstäckning som Bergsjö centralskola. Både Bringsta i Harmånger, Fröstuna i Jättendal och Lönnbergsskolan i Bergsjö blir i fortsättningen ett "lågstadie". Gnarp, IIsbo och Hassela bygger på med ytterligare två årskurser.

Ledningsorganisation och administration samordnas. De två 4 - 9 skolorna styrs av gemensam rektor. Undervisning och personal samordnas.

Den skolstruktur som nu förbereds får tummen ner. Enligt opponenterna ger den ingen besparing eller påvisar någon höjning av undervisningskvalitén.

– En lösning på skolfrågan brådskar. Många föräldrar pendlar till jobb i Hudiksvall eller sundsvall. Åtta familjer har ansökt om att deras barn byter till annan skola i annan kommun. Nästa steg kan bli att hela familjen flyttar. Utvecklingen oroar, skriver förslagsställarna.

Skrivelserna är undertecknade Håkan Pettersson, Helena Henning och Linda Anderton.

Mer läsning

Annons