Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna vill undersöka ungas villkor

Åttondeklassare och elever i gymnasiets andra årskurs ska få beskriva sin situation.
Enkäten Lupp, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, genomförs för första gången i Nordanstig.

Annons

Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner vill veta hur ungdomarna upplever sin situation. Hur är det i skolan? Hur är det på fritiden?

Det är frågeställningar som kommunen hoppas få svar på. Därför har de båda kommunerna ansökt om att få genomföra enkäten Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp, i år.

- Resultatet kan användas som ett underlag för hur man prioriterar i kommunen. Finns det saker som de unga tycker är en uppenbar brist så kanske det är något som går att åtgärda, säger Hans Gyllow, demokratiutvecklare i Hudiksvalls kommun.

På uppdrag av regeringen har Ungdomsstyrelsen genomfört enkäten årligen sedan 2001. Hudiksvalls kommun genomförde Lupp 2006. Nordanstig har inte deltagit tidigare.

- Genom att man har inrättat den här tjänsten så har kommunen bestämt sig för att det är viktigt att ta tillvara på ungdomarnas åsikter och ge dem mer inflytande, säger Nordanstigs nytillträdda ungdomssamordnare, Kristina Gernes Källström.

Den webbaserade enkäten riktar sig till elever i årskurs åtta och i årskurs två på gymnasiet. Enligt den preliminära planeringen ska enkäten genomföras i oktober i de två kommunerna. Frågorna handlar bland annat om fritid, skola, inflytande, trygghet, hälsa och arbete. Genom att ta reda på ungdomarnas framtidsplaner kan kommunerna också planera bättre.

Det är kostnadsfritt för kommuner att genomföra enkäten Lupp. Nio av Gävleborgs tio kommuner planerar att genomföra Lupp, varför det kommer att vara möjligt att jämföra resultatet med såväl övriga kommuner som riket i helhet.

De första åren som Lupp genomfördes deltog nio kommuner i Sverige. Förra året deltog 43 kommuner, men bara Söderhamn från Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons