Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen återtar vindkraftsklagan

/
  • Vindkraft är redan etablerad i Nordanstig, exempelvis är dessa vindkraftverk fullt synliga, men inte särskilt hörbara från Stocka hamn.

Då Eolus Vind AB i juni fick tillstånd till tre vindkraftsparker överklagade kommunen decibeltalet till Mark- och miljödomstolen. Nu återkallas överklagan.

Annons

Beslutet gäller Brännåsen, Mörkåsen och Nyvallsåsen, där totalt tio vindkraftverk ska uppföras.

I februari godkände kommunfullmäktige etableringen, men då länsstyrelsen i juni beslutade om miljötillstånd överklagade Nordanstigs kommun till Mark- och miljödomstolen vid Österstunds tingsrätt.

Men innan rätten hunnit behandla överklagandena återkallade kommunen dem.

– Länsstyrelsen har gått i från gränsnivån på 35 decibel i kommunens översiktsplan. Länsstyrelsen tillät 40 decibel, förklarar Margareta Tamm Persson, ekonomichef i Nordanstig, där man nu konstaterat att det inte finns några bostäder inom området.

– Blir ingen störd fanns ingen anledning att gå vidare.

Margareta Tamm Persson tycker ändå det är viktigt att markera kommunens inställning.

– Man måste ju se till att följa de planer som finns, sedan kan det väl vara så att man vid närmare begrundan ser att det kanske gick litet fort. Men kommunen har ju redan beslutat om etableringen, det var bara ljudnivån vi vände oss emot. Och att saken avskrivs gör att handläggningstiden inte förlängs.

Nordanstigs lägre decibeltolerans än landets generella var alltså orsak till överklagan.

Simon Åkerman, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen Gävleborg, förklarar:

– Vi har inte gått kommunens översiktsplan tillmötes i beslutet. Det är ju litet speciellt är att Nordanstig pekat ut 35 dB i sin översiktsplan, när 40 dB är generell praxis i landet. Den nivån är kopplad till Naturvårdsverkets allmänna råd om industribuller nattetid - vindkraftverk bullrar ju lika mycket hela tiden.

Nu avskriver rätten de tre ärendena och det sannolika är att länsstyrelsens miljötillstånd till de tre parkerna vinner laga kraft.

Mer läsning

Annons