Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalförbund för att klara räddningstjänsten

Räddningstjänsten i norra Hälsingland borde organiseras i ett kommunalförbund.
Den uppfattningen florerar nu i efterdyningarna till stormen om Hasselakåren.

Annons

Dagens Norrhälsinge räddningstjänst styrs av en miljö - och räddningsnämnd för de två kommunerna Hudiksvall och Nordanstig. Av den gemensamma räddningstjänstens årskostnad betalar Nordanstig 21,7 procent. Resten debiteras Hudiksvalls kommun.

I den senaste besparingsprocessen har bägge kommunerna gått in och "kört över" nämndens lagda besparingsbeting. Hudiksvalls kommun öronmärker 350 000 kronor i en extra dusör till Friggesund deltidskår för at undvika neddragning till 1 brandförman och 2 brandmän i jourstyrkorna. Nordanstigs fullmäktige beslutar i maj att ge Hassela deltidskår en extra pott på 400 000 kronmor för att behålla rökdykningskravet på fem man.

De soloåkningar som respektive kommunledning gjort blir om de fortsätter en fara för den nuvarande organisationen. Det anser både Stig Eng, C, och oppositionsledaren Monica Olsson ,S.

Nordanstigs kommunalråd ser kommunalförbund med en beslutande direktion som en tänkbar utveckling. Brandförman Stig Jonsson i Hassela är inne på samma tanke.

Mer läsning

Annons