Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal kräver skadestånd av Nordanstig

Kommunals sektion i Nordanstig begär förhandling om brott mot samverkansavtalet och medbestämmandelagen.
– Jag kan inte acceptera att det har gått till så här, säger Barbro Östlund, ordförande i Kommunal Nordanstig.

Annons

Fackförbundet är kritiskt till hur rekryteringen har genomförts till en vikarietjänst för en enhetschef på bemanningsenheten i Nordanstig. Enligt Barbro Östlund har rekryteringen inte gått till enligt samverkansavtalet som facket och kommunen har. Hon berättar att annonsen till tjänsten har legat på intranätet under en veckas tid i början av juli.

– En vecka under semestertiden är alldeles för kort tid. Alla ska ha lika stor möjlighet att söka en tjänst om den ska tillsättas internt, säger Barbro Östlund.

Enligt Barbro Östlund skulle tillsättandet av vikariatet ha diskuterats i samverksansgruppen och fackförbundet informerats om planerna.

– Vi har inte varit kallade till något. Jag anser att kommunen inte har följt samverkansavtalet och att de har förbigått facket.

Barbro Östlund hade önskat att arbetsgivaren haft en dialog med fackförbundet och att annonsen lagts ut senare under sommaren så fler fick möjlighet att söka.

– Jag tror att det är tre ansökningar som har lämnats in. Vi har flera medarbetare inom kommunen som gått arbetsledarkurser och alla de ska till exempel ha möjlighet att söka tjänsten. Jag har träffat flera anställda som hade velat söka den här tjänsten.

– Vi kommer att träffa facket för en förhandling. Något mer vill jag inte säga förrän vi har träffat facket, säger Maritta Rudh, personalsekreterare.

Mer läsning

Annons