Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommande brist på vårdpersonal

Nordanstigs kommun kommer behöva över 70 undersköterskor och vårdbiträden de närmaste tio åren. Detta i samma tid som allt färre utbildar sig till vårdyrken och medelåldern blir högre på arbetsplatserna.

– Det brinner i knutarna nu, säger Kia Zacco, verksamhetschef.

Annons

Totalt kommer 71 undersköterskor och vårdbiträden i Nordanstig att uppnå 65 års ålder och troligen välja att gå i pension under de närmaste tio åren. Störst förväntas pensionsavgångarna inom vårdyrkena bli 2017 och 2018.

– Det blir en jätte utmaning att se till att vi får utbildad personal med rätt kompetens, säger Kia Zacco.

– Vi måste ha en långsiktig plan för att klara den här situationen, säger Åke Bertils (S), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

Kia Zacco tror att kommunens deltagande i ett vård- och somsorgscollege kommer att löna sig för kommunen. Det är en samverkansform på både regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetslivet inom vård och omsorg.

– Vi får ett samarbete och kan stärka vad vi som arbetsgivare vill ha för personal, säger Kia Zacco.

Hon efterlyser en inventering av vilka resurser som finns i kommunen för att möta den ökade efterfrågan på vårdpersonal.

– Vi har många utrikesfödda i kommunen och de är en stor resurs. Vi behöver se över deras utbildningsnivå och satsa på vidare utbildning. Jag tror att det blir svårt att rekrytera personal från andra orter, säger Kia Zacco.

Enligt Åke Bertils måste intresset väckas hos elever redan på högstadiet.

– Vi kommer att gå ut i skolorna nästa termin och prata om vikten av dessa utbildningar, säger han. Han poängterar också att Nordanstig måste visa upp sig som en attraktiv boendekommun för att fler ska välja att jobba i kommunen.

Enligt honom ska en plan och en målsättning tas fram av politikerna för hur kommunen ska jobba med rekryteringen.

– Det här är verkligheten, vi måste börja jobba med det nu.

Mer läsning

Annons