Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kennel Elfåsens fick fin utmärkelse

/
  • Karin och Gunnar Näslund har belönats med hundvärldens Oscar, Hamiltonplaketten. Lina och Ronja, båda av rasen norsk älghund grå, är båda svensk dubbelchampion.

Karin och Gunnar Näslund, som äger kennel Elfåsens i Fagernäs, har fått det finaste priset man kan få som hunduppfödare. Svenska Kennelklubben har belönat deras insatser med Hamiltonplaketten.

Annons

Rasen som Näslunds föder upp heter Norsk älghund, grå, och det var sju år sedan sist en gråhunduppfödare tilldelades Hamiltonplaketten, Svenska Kennelklubbens förnämsta utmärkelse för uppfödare.

– Det var en väldig överraskning när vi fick veta det. Man blir lite halvmallig, skrattar Gunnar Näslund. Nej, men vi blev väldigt glada.

Gunnar Näslund är jägare och det han gillar med rasen är bland annat att hundarna är mindre och behändiga. Det är inget problem att få två, tre stycken in i bilen. Med en stor jämthund är det inte lika lätt. Men de är också sällskapliga och framför allt är de duktiga jakthundar. När hundarna ska paras tittar Gunnar Näslund, som själv är jaktprovdomare, främst på resultaten i jaktprov när han väljer hane.

Kennel Elfåsens startade 1984 och under åren har det blivit många kullar med totalt över 60 valpar. Och fler lär det bli, Gunnar Näslund har redan beställningar och Lina ska paras en gång till.

Mer läsning

Annons