Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kattägare rår inte för kattbesök

/

Grannkatter som skapar problem är inte kattägarens ansvar. Fastighetsägare som får kattbesök ska själv freda sig. Kanske med kattskrämma.

Annons

Mars. Katternas månad. Men alla älskar inte hankatternas visitkort. En Nordanstigsbo som tröttnat på att grannkatter uträttar behov i rabatter frågar kommunen vad som egentligen gäller för kattägare.

Enligt Staffan Ivarsson, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrhälsinge miljökontor, har Miljödomstolen prövat liknande fall, både utifrån lagen om tillsyn av katter och hundar, och miljöbalken.

Att ha några stycken katter som rör sig fritt utomhus ska accepteras. Allergirisken då en katt passerar tomten är liten och inte en olägenhet för människors hälsa. Domstolen hävdar att: "Det är fastighetsägarens uppgift att freda sig från att en katt tränger sig in i hus, ligger på sittdynorna i trädgården, gör spår på trädgårdsbord vid fuktig väderlek, orsakar avföring i trädgårdsland och rabatter mm . Han får själv överväga vilket skydd som kan finnas för att freda tomten från passerande katter".

Att komma till rätta med grannkatter är alltså svårt rent lagmässigt, och Staffan Ivarsson rekommenderar Nordanstigsbon att helt enkelt försöka hålla katterna borta från tomten. För detta ändamål kan Miljökontoret gratis låna ut en kattskrämma, en elektronisk liten sak som sänder ut ultrahögt ljud som skrämmer bort katter, men är ohörbart för människor.

 

Mer läsning

Annons