Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos på Jättholmarna

/
  • Dagmar välte träd på flera håll och det blir ett digert arbete för stugägare att röja till våren.
  • Bryggorna ligger nu på helt andra platser än de legat de senaste decennierna.

Bryggor och båtar har gett sig av och träd ryckts upp med rötterna. En hård decembermånad har satt spår på Jättholmarna.

Annons

I snart 30 år har Sune Jonsson i Lönnångersfjärden haft sin stuga på Jättholmarna, men aldrig har han upplevt en vinter som denna. I december, efter sjöhävningen den 10–11 december, såg han bryggor som legat fast i vissa fall långt över 50 år lossnade och drev tvärs över viken och uppdragna båtar flöt iväg.

– Först sjöhävning och 120 centimeter högre vattennivå än normalt, och vind på 26 sekundmeter som låg rakt på. Det var vatten runt hela stugan - över altanen, berättar Sune, som byggde sitt hus 1984. Då var han yrkesfiskare och beviljades undantag från byggförbud och strandskydd.

– Stugan ligger 25 meter från ytterstranden, jag åker ut året om men det är sällan någon mer än jag därute den här årstiden.

I julhelgen kom Stormen. Dagmar har lämnat efter sig Rotvältor på flera ställen och det som inte flöt bort flög i stället i väg.

– Det kommer att ta tid att reda upp - mycket får göras från grunden.

Vad han har kunnat se har inget träd fallit över något av fritidshusen som finns på Jättholmarna. Däremot har flera uthus drabbats.

– Vi är några stycken som varit ute och tittat. Jag åkte ut med båt dagen före nyårsafton och det var ju tur för nu är det så mycket is inne i viken att det är svårt att ta sig ut.

– Det blir en hel del jobb, stenkistorna till bryggorna måste nog sättas om och träd får sågas och huggas och röjas bort.

Mer läsning

Annons