Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbigt för deltidskår när Kvarnmon flyttar

Företaget Kvarnmon Hydraulics i Jättendal har sålts och produktionen flyttar till Motala. Det drabbar inte bara de anställda som förlorar sina jobb utan även räddningstjänsten i Jättendal.

Annons

Fyra anställda på företaget är samtidigt deltidsbrandmän och ovissheten om de kan fortsätta är stor.

Stämningen är av förståeliga skäl tryckt hos de anställda på Kvarnmon Hydraulics. De är uppsagda på grund av arbetsbrist och har tre till sex månaders uppsägningstid. För deltidsbrandmannen Erik Edh innebär det att han officiellt ska sluta den 14 februari, men redan från och med slutet av november är de anställda arbetsbefriade. Vad som händer med arbetet som deltidsbrandman då vet han inte än.

– Jag har inte en susning. Det är tuffare regler på arbetsmarknaden och får man ett arbete någon annanstans måste man prioritera det. Men jag skulle ju vilja fortsätta inom deltidskåren. Jag kan inte prata för de andra, men jag tror att de också skulle vilja det om de kunde, säger Erik Edh, som har jobbat som deltidsbrandman i cirka 25 år.

De fyra brandmän på Kvarnmon är strategiskt viktiga personer, påpekar Jan-Erik Persson vid Jättendals räddningstjänst.

– De behövs som bytespersoner. Det är många gånger de som täcker upp när andra är ute och jobbar på dagarna. Det är ett problem om de försvinner.

Mer läsning

Annons