Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO kritiserar Nordanstigs kommun

Nordanstigs kommun får kritik från justitieombudsmannen, JO, för hur man hanterar politikernas e-post. De flesta politikerna använder privata e-postadresser och det finns risk för att de inte vidarebefordras till kommunen eller först registreras efter en längre tid.

Annons

Enligt JO ska ledamöterna ha e-postadresser som är knutna till det kommunala systemet. I Nordanstig är det endast kommunalråd Stig Eng (C) som har en sådan adress, andra politiker kan man bara kontakta via deras privata e-postadresser eller domäner som tillhör företag där de arbetar. JO kritiserar detta och hänvisar till ett tidigare beslut. Där heter det att det finns en uppenbar risk för att allmänna handlingar som har inkommit till befattningshavares privata e-postbrevlådor vidarebefordras till kommunen först efter en viss tid eller att de över huvud taget inte överlämnas dit.

Nordanstigs kommun är medveten om problemet.

– Det har vi pratat om förut. Antingen plockar man bort kontaktuppgifterna eller så ska alla ha en adress som är knuten till kommunen, säger Stig Eng.

Men att ta bort kontaktuppgifter på hemsidan går inte direkt ihop med viljan att vara tillgänglig för invånarna?

– Nej, det gör det inte. Vi försöker hantera saken så att alla får en kommunal e-postadress, säger Stig Eng.

Mer läsning

Annons