Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättendal kämpar för att få vindkraft

Medan det på vissa håll i Nordanstigs kommun finns ett motstånd mot vindkraftparker är många Jättendalsbor positiva till en etablering. Men området Månberget har tagits bort som riksintresseområde för vindkraft.

Annons

Cirka 130 Jättendalsbor har skrivit under en namnlista där de kräver att området Månberget öster om Jättendal ska vara med i kommunens översiktsplan. Energimyndigheten har tidigare klassat området som riksintresseområde för vindkraft.

- Men av någon anledning har man plockat bort det. Jag tycker det är fel. Varje ort ska få bestämma själv om de vill ha vindkraft eller inte. Och här är vi väldigt många som är positiva till vindkraft, säger Sten-Olof Kardell.

Sten-Olof Kardell är själv markägare i området, men påpekar att en etablering skulle gynna hela bygden eftersom man försöker förhandla sig till en så kallad bygdepeng. Bygdepengen innebär att vindkraftföretagen betalar en viss summa pengar som går till byns föreningar.

Pär Norberg vid Nordanstigs kommun säger att vindkraftplanen inte på något sätt är spikad än. På onsdagen har man gått igenom yttranden som har kommit in till kommunen.

- Vi har fått in väldigt många synpunkter och nästa vecka ska vi presentera yttrandena för kommunstyrelsen, säger han.

Kommunstyrelsen måste också ta ställning till om Månberget ska vara med i förslaget till vindkraftplan som nu ska utformas.

Mer läsning

Annons