Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättelokan sprider sig i Hassela

/
  • Maria Eriksson oroar sig över hur fort växten har spridit sig bredvid henens betesmarker i Hassela.

Jättelokan i Hassela fortsätter att breda ut sig. Förra veckan trodde miljökontoret att de hade växten under kontroll. Men vid betesmarken hemma hos Maria Eriksson sprider sig jättelokan.

Annons

– I början av juli var de hit ett par på uppdrag av miljökontoret och tog bort allting. Men nu är det lika mycket igen, säger Maria Eriksson.

I slänten bredvid betesmarken sprider jättelokan ut sig. De stora palmliknande bladen är drygt en halvmeter höga och blommorna med dess breda stjälkar är ungefär 1,3 meter höga.

– De har spridit sig i en rasande fart. Förra året var det ungefär häften så mycket. Jag oroar mig för att få in det på betesmarken, säger Maria Eriksson som har både får och hästar hemma på gården.

Barnen leker helst uppe vid huset i närheten av fotbollsmålet och de har blivit tillsagda att inte gå ned till slänten.

– Det är inge roligt om det sprider sig mera, både med tanke på barnen och med tanke på djuren, säger Maria Eriksson.

Jättelokan är giftig då den innehåller ämnen som är irriterande om de kommer i kontakt med hud. Utsätts huden för sol kan man få brännskadeliknande symptom.

– Vi har klarat oss hittills, men jag vill att allting ska tas bort. För de sprider sig allt mer, säger Maria Eriksson.

Miljökontoret gjorde en insats för att bli av med jättelokan i Hassela i början av juli. Då togs hela växten ovan jord bort och en hel släpvagn kördes bort. Tros det är det nu minst lika mycket på platsen.

– Det gäller att vara envis och nöta och nöta för att bli av med den. I första hand gäller det att plocka bort fröna så att de inte sprider sig ytterligare till kommande, säger Mats Axbrink på miljökontoret.

Mats Axbrink säger att de ska diskutera med markägaren vad de kan göra för att bli av med jättelokan.

– Kan vi plocka bort de små härdar som vi har av växten så slipper vi större problem i framtiden. Så det är värt att lägga ned tid på att bli av med dem. Vi ser inte så mycket av växten i vårt område, vi har haft betydligt mer förut som vi fick kämpa med för att bli av med, säger Mats Axbrink.

Mer läsning

Annons