Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jäderberg tillbaka med två Americanaföreställningar

På torsdag är det hälsingepremiär för Stig Jäderbergs nya föreställning "Front Porch Music" på Sörfjärdens kapell. Men redan i morgon, tisdag, spelar han självbiografiska "Dag och Natt - Glöd och Space" på Spiksmedjan i Gränsfors.

Annons

I "Front Porch Music" bygger Stig Jäderberg, ursprungligen från Bergsjö men numera Gävlebo, föreställningen runt ett antal artister inom amerikansk folkmusik och country. Låtarna tolkar han på akustisk gitarr, banjo och sång och musiken och berättelserna om artisterna vävs samman med bilder och filmklipp.

– Det sätt jag arbetar på är lite speciellt. Jag tror att jag är ensam om att göra just det här, säger han.

"Dag och Natt - Glöd och Space", som hade premiär förra året, är upplagd på samma sätt, men där spelar han sina egna låtar på akustisk gitarr, elgitarr och munspel och föreställningen är mer personlig och existentiell.

– Jag berättar i tredje person om en vandrare och hans funderingar, men det är uppenbart att det handlar om mig, även om jag också gör utblickar. Föreställningen handlar bland annat om människors och kanske särskilt kvinnors utsatthet.

Just nu spelar Stig Jäderberg alla sina tre föreställningar parallellt. Samtidigt jobbar han som speciallärare, men i höst har han tagit tjänstledigt för att fokusera helt på sina musikföreställningar.

– De utvecklar sig själva. Idéer dyker upp och kräver min uppmärksamhet. Musiken har naturligt tagit mer och mer av min tid, så nu ska jag leva som fattig kulturarbetare, säger han.

17 september spelar Stig Jäderberg sin första föreställning, "Neil Young's Shakey Life", på The Bell i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons