Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVO-anmäler försvunnen personakt

/
  • – Fel har begåtts, det är jätteolyckligt, säger socialchef David Lindqvist.

Efter en månads korrespondens med socialkontoret står det klart att en Nordanstigsbo inte kan få ut sin personakt. Anledningen är att socialtjänsten helt enkelt inte har den kvar.

Annons

Den 24 augusti kontaktade en Nordanstigsbo kommunen för att få ut sin personakt från socialkontoret. Personen ville om möjligt få veta vad som legat till grund för beslut som togs för cirka 15 år sedan, och som har påverkat hela livet för denna Nordanstigsbo.

Först meddelade kommunen att det skulle dröja ett tag, eftersom man inte kunde hitta de aktuella handlingarna. Men då Nordanstigsbon slutligen kontaktade kommunen, då det gått ungefär tre veckor, var beskedet: personakten är helt enkelt försvunnen.

Nu anmäls Nordanstigs kommun till IVO, inspektionen för vård och omsorg. I anmälan står: "I skrivande stund har jag fortfarande inte riktigt lyckats ta in det faktum att jag förmodligen aldrig kommer att få veta vad som hände under ett antal år som var helt avgörande för mitt liv, men jag vill ändå ta tillfället akt att understryka att det här rentav känns förjävligt."

Personen har tidigare inte ansett sig vara redo att ta del av materialet, och när personen tog beslutet att begära ut personakten, finns ingen dokumentation kvar av det personen nu velat gå till botten med. Detta är enligt anmälan "tillrackligt för att få min redan skakiga tilltro till vårt rättssamhälle att raseras. Nordanstigbon kräver nu att socialtjänsten skriftligen ska förklara som har hänt och vad de har gjort för att hitta personakten.

– Generellt är det svårt att säga vad som hänt. Verksamheten har gjort vad vi kunnat för att få fram handlingarna. Sannolikt är det så att när kommunen förde över alla akter till datasystem tappade vi ett ärende, säger David Lindqvist, socialchef, som dock inte jobbade i Nordanstig under den aktuella tiden:

– Det är jätteolyckligt. Även om lagstiftningen inte kräver att alla dokument ska registreras borde det ha funnits en akt med underlag till beslut som togs. Men det gör det inte, allt material har destruerats.

Vad ska ni göra nu?

– Givetvis ska vi kvalitetssäkra verksamheten så detta inte händer igen. Fel har begåtts och vi drar lärdom av detta och är tacksamma för alla synpunkter vi får. Vi kommer att göra allt som är möjligt för att hjälpa personen att gå vidare.

IVO kräver senast den 3 november en redogörelse för hur personens begäran om utlämnande handlagts, samt hur gallring av anteckningar och andra uppgifter i en personakt hos socialnämnden skett.

Mer läsning

Annons