Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inventering för vindkraftspark

/
  • Arkeologen Elise Hovanta inventerar skogsområden kring de planerade vindkraftsverken vid Ulvberget.

Åtta vindkraftsverk planeras att byggas vid Ulvberget mellan Jättendal och Gnarp. Men innan de får börja byggas ska alla forn- och kulturlämningar i området kartläggas.

Annons

Elise Hovanta visar på en karta vilket område som hon ska gå igenom. Hon är arkeolog och har fått i uppdrag att inventera det planerade vindkraftsområdet. Några blyertssträck visar var det ska byggas nya vägar och de planerade vindkraftsverken finns med på kartan. Totalt är det åtta kilometer väg som ska sökas igenom. Ett område på 100 meter runt varje planerat vindkraftsverk kommer också att undersökas.

– Det planeras för att stärka befintliga vägar och det kommer också krävas att en del nya vägar byggs. Jag kontrollerar femtio meter på varje sida av vägen, säger Elise Hovanta.

Hon förklarar att det sedan är upp till vindkraftsbolaget att bygga vägarna där de gör minst skada. Vägarna kan behöva planeras om och flyttas några meter för att det finns fornlämningar som ska bevaras. Det är länsstyrelsen som har beslutat att det ska göras en inventering i området eftersom det saknas kunskap om hur det ser ut. Och det är länsstyrelsen som slutligen beslutar vilka fornlämningar som ska bevaras.

Under tre dagar ska Elise Hovanta undersöka vad som finns inom det aktuella området. I ett litet anteckningsblock har hon antecknat de fynd som hon har gjort. Sockengränsen mellan Gnarp och Jättendal finns omnämnd i flera böcker och är tydligt utmärkt på gamla kartor. Hon har hittat flera stora rösen som markerar gränsen.

– Jag har sett en hel del rösen, men aldrig några så här stora, säger hon och berättar att de är drygt tre meter i diameter.

Hon berättar att det är väldigt sällan som vindkraftsbolagen inte kan bygga vindkraftsverk för att det hittas fornlämningar i området.

– Man kan få flytta verken ett par hundra meter. Det är sällan som fornlämningar är så pass stora. Oftast behövs det vara en viss justering mot planeringen, säger hon.

Mer läsning

Annons