Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektörer stänger hälsingegård – igen

/
  • Boerje Bohlin har tre veckor på sig att svara Norrhälsinge miljökontor.

Norrhälsinge miljökontor förbjuder Ersk-Matsgården att bedriva matservering om inget görs åt skadedjurs- och hygienproblem.

Annons

I juli förra året stängdes Ersk-Matsgården ett par dagar då flera brister påtalades vid en oanmäld inspektion. Återigen konstaterar miljökontoret efter en ny oanmäld inspektion att det finns möss i lokalerna, att städning och renhållning inte är tillfredsställande, samt att underhållet är eftersatt.

"Lokalerna är K-märkta vilket begränsar vilka förändringar som kan göras i lokalerna. Detta faktum ska dock inte äventyra livsmedelssäkerheten, vilket det i dagsläget gör" skriver miljökontoret i sitt utlåtande, där de förbjuder såväl verksamhet i bakstugan, som råntillverkning och matservering.

– Vår bedömning är att de kan ha kaffeservering med fikabröd från något annat ställe, men inte mat så som lokalen ser ut nu, säger Ulrika Forsgren, livsmedelsinspektör.

Vad tänker du om att man även i år har samma problem som förra året?

– Vi vill förstås att de ska få ordning. De behöver skadedjurssäkra och komma tillrätta med hygienen. I fjol vidtogs åtgärder, och lokalerna var i tillräcklig ordning för att de skulle få öppna igen. I år är säsongen slut nu, men vi ska inspektera lokalen inför julmarknaden om de ska använda bakstugan då, och annars inför nästa sommar.

Så flera hundra år gamla lokaler ska anpassas till nutida krav?

– Att lokalerna är gamla är en del av charmen, men livsmedelssäkerheten är det vi tar hänsyn till. Ska man ha sådan verksamhet måste man ta hjälp av någon kunnig inom området och uppfylla kraven.

Boerje Bohlin, ordförande i kommunens stiftelse för Ersk-Matsgården samt verksamhetsansvarig för sommarserveringen, är medveten om problemen:

– Jag ska diskutera detta med kommunen när jag fått protokollet. Vi ska kontakta ett skadedjursbekämpningsföretag, sedan får vi se hur vi går vidare.

Mer läsning

Annons