Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insikt i skolarbete ska stoppa vite

/
  • Tor Tolander, Monica Olsson och Stig Eng har inlett processen kring vitesföreläggandet från skolinspektionen.

Ansvariga politiker är inte insatta i skolverksamheten, anser skolinspektionen. Senast 2 november ska bilden ha klarnat, och nu har arbetet inletts med ett skolbesök.

Annons

Nordanstigselevernas kunskapsresultat har i tio år legat lägre än riksgenomsnittet. Politikerna säger sig ha "koll" men Skolinspektionen har påtalat allvarliga brister i det systematiska kvalitetsarbetet. Man saknar tydlig styrning och uppföljning och anser att ansvariga politiker saknar tydlig bild av förskola, grundskola, grundsärskola och fritidshem.

Om bättring inte görs före 2 november, måste kommunen betala 600 000 i vite. Höstens politiska arbete inleddes därför med att kommunstyrelsens, KS, ledamöter gick till Bergsjö skola. Under två timmar deltog 13 ordinarie och tre ersättare i undervisningen.

– Eftersom Skolinspektionen anser att vi inte har insikt i verksamheten besöker vi skolan, säger KS-ordförande Monica Olsson, (S), som tillsammans med bland andra Tor Tolander, (M), och Solveig Wiberg, (SD), gjorde ett lärorikt nedslag i introduktionsklassen.

– Dit kommer nyanlända elever inledningsvis. Förutom i praktiska ämnen, där de brukar hänga med i vanliga klasser, har de all undervisning här. Så fort de får kunskap om språket flyttas de till startklassen, och fasas sedan så fort det är möjligt in i vanliga klasser, berättar oppositionsföreträdare Tor Tolander.

Vice KS-ordförande Stig Eng, (C), hälsade på NO-läraren Helen Larssons lektion:

– En lugn och harmonisk klass – jag satt bredvid en 15-årig tjej när de gick igenom joner och elektroner, en kunnig elev som visste mycket mer än jag.

Efteråt sammanfattade KS-ledamöterna dagen och diskuterade. Nästa sammanträde träffar de rektor Eva Klang.

– Och så ska vi ut i skolorna, även i fritidshem och förskolor, en gång per termin, säger Monica Olsson.

Vad gör ni mer?

– Vi tar fram handlingsplan och förslag. Utbildningsutskottet tittar på detta och återkommer till KS, därefter levereras det till Skolinspektionen.

Nästa steg för Nordanstigspolitikerna blir en särskild utbildning via Mittuniversitetet, två dagar i november, tillsammans med deltagare från Ånge kommun. Sedan reser KS-presidiet tillsammans med utskottsrepresentanter, oppositionsföreträdare och vissa tjänstemän till Borlänge, där Sveriges Kommuner och Landsting anordnar utbildning.

– Vi är i gång med att hantera vitesföreläggandet. Det kommer nog att skruvas mer i förslagen innan det går tillbaka till Skolinspektionen, men vi har börjat strukturera en handlingsplan, säger Monica Olsson.

Mer läsning

Annons