Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget Gnarpsval utan Barbro Gunsth

/
  • Annika Eriksson från Ragvaldsnäs röstar och Barbro Gunsth letar snabbt fram henne i röstlängden. Bredvid sitter Monica Olsson, valdistriktets ordförande.
  • Även en valförrättare ska avge sin röst. Monica Olsson, kommunalrådskandidaten från Gnarp, gör sin plikt. Det är Socialdemokraterna valsedel som ligger i kuvertet. Var så säker
  • Katarina Bylin, Sm, och Caroline Gyllencraft, KD, gjorde ett sista tyst försök att övertyga utanför Gnarps skola. Birgitta Sundin skramlar med Röda Korsets insamlingsbössa som traditionen bjuder.
  • Börje Lindblom förser en röstande med kuvert och växlar samtidigt några ord . Britt Åslin står beredd på andra flanken.

– Jag betraktas väl som ett inventarium här i vallokalen.

Med självdistans parerar Barbro Gunsth uppgiften att hon tagit emot Gnarpbornas valkuvert i 45 år. Ett nästan oslagbart rekord.

Annons

– Jag hade börjat på kommunalkontoret här i Gnarp och det föll sig naturligt att jag satt med och jobbade på valsöndagen. Det är en långs dags färd mot natt innan rösterna är räknade men det sporrar faktiskt lika mycket varenda gång, förklarar hon.

Barbro Gunsth var 20 år ung när hon debuterade som valförrättare i kommunalvalet 1966. Hennes första riksdagsval i tjänst blev därför 1968. På den tiden gick svenskarna till valurnorna vartannat åt.

Det är sällsynt att Barbro Gunsth begär legitimation av en röstande. Personkännedomen är imponerande och de "gamla gnarpsborna" har hon stenkoll på. Men det händer att hon får snegla på röstkortet när någon ur den unga generationen står framför henne.

I Gnarpdistriktets funktionärsgäng hade Barbro Gunsth i år sällskap av Britt Åslin, Monica Olsson, Sara Faxby-Bjerner, Alvar Bydén, Börje Lindblom och Monica Holmsten.

Börje Lindblom berättar att det var folk samlade utanför redan före åtta på söndagsmorgonen. Mest lite äldre Gnarpsbor, som gärna ville vara först. Men Reidar Gröning, som avprickats som nummer ett under en räcka val, dök inte upp i ottan denna gång. Istället var det Linda Hassel Frykman som intog tätpositionen..

– Det är uppdraget blir lite socialt också. Man växlar några ord och frågar hur läget är. Nu när jag inte är ICA - handlare i byn längre så träffar man inte människorna så regelbundet, säger Börje Lindblom, som dessutom råkade fylla år på självaste valdagen.

Mer läsning

Annons