Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hemma när Bjåstavilla brann upp

/
  • Av huset återstår bara en altan. På förmiddagen brann det fortfarande och eftersläckningen drog ut på tiden.
  • Söder om den nedbrunna villan står barnens studsmatta. En av flera föremål i trädgården som signalerade att här bodde en barnfamilj.
  • Intill ligger det före detta ritkontoret i den äldre delen av före detta Trima/Bergsjöverkens fabriksområde.

När brandmännen kom fram till Bjåsta var trävillan i full brand.

Cyklar och leksaker i trädgården och ballonger vid yttertrappan var tecken på att det fanns människor kvar inne i huset.

– Rökdykare trängde in i hallen. Där blev det stopp. Läget var pressat innan vi fick klart för oss att huset var folktomt, säger brandförman Klas-Göran Engberg.

Annons

Han ledde den första utryckningsstyrkan som larmades 02.20 natten till torsdag.

Branden hade pågått en god stund innan den observerades. En boende i Hulte väcktes av att hans hundar skällde frenetiskt. Han tittade ut och såg en rökpelare från Bjåstahållet och ringde 112.

Brandmännen var maktlösa om det fanns människor kvar inne i sovrummen. Rökdykare genomsökte hallen innan de tvingades retirera. Endast misstanken att någon låg på hallgolvet kunde avskrivas.

Räddningsmanskapet fick inrikta sig på att hindra elden från spridning. Närmast står Trimas gamla uttjänta kontorsbyggnad.

En lättnadens suck drogs när en släkting anlände till Bjåsta och gav klart besked att mannen som bor där permanent och hans barn som vistas där periodvis var bortresta. Enligt uppgift på semester i Skåne.

Allt lösöre och eventuella värdeföremål blev lågornas rov. Inget kunde räddas. Av huset återstår en altan och ett garage. Närmaste bostadsvilla tillhör familjen Myhrer. Det stora stenhuset låg aldrig i farozonen.

Ett elfel lyder den första brandtekniska teorin. Huset var i gott skick och väl underhållet.

Intill ligger det före detta ritkontoret i den äldre delen av före detta Trima/Bergsjöverkens fabriksområde.

Mer läsning

Annons