Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen dispens för Brånbys villabygge

/
  • Anna-Charlotta Lindh Brånby och Gabriel äger redan en liten gård i Högen. De tänker bosätta sig permanent och vill då bygga på fastighetens mark ner mot Storsjön.
  • När byggandsnämnden gjorde syn i området upptäcktes den här timrade stugan, större än en Friggebod. Brånby hade inte sökt byggnadslov.

Makarna Brånby får inte bygga sin fyramiljonersvilla på utstakad tomt femtio meter från Storsjöns strand.

Begärd strandskyddsdispens avslås.

Annons

Byggnadsnämndens utslag var väntat. Anna Charlotta Lindh Brånby och Gabriel Brånby ombeds kompromissa och flytta upp exploateringsplatsen till kanten av täkten. Då uppfylls det avstånd på 100 meter som krävs för att få bygga intill en insjö.

– Det saknas skäl för en dispens.Då existerar ingen prutmån. Lagen är solklar, fortsätter Rolf Colling.

Bruksägaren Gabriel Brånby och hans hustru äger stamfastigheten Bergvik 1:32 i Högen. I nordost gränsar den till den kommunala badplatsen, i folkmun SGU - badet. Ett äldre bostadshus med ekonomibyggnad ligger cirka 100 meter från den planerade villan och tillhör stamfastigheten.

Två bostadsfastigheter och ett fritidshus är avstyckade och har privata ägare. I överklagan till länsstyrelsen Gävleborg pekar paret Brånby på att den strandnära marken redan är tagen i anspråk.

De hävdar att det planerade bygget med den kommunala badplatsen intill får liten inverkan på strand - och friluftslivet.

En större bad -, sol - och båtbrygga och en timmerstuga har tidigare anlagts vid sjön och tillhör Brånbys fastighet. Båda byggda utan lov.

Mer läsning

Annons