Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga flyktingar till Bäckaräng - verksamheten ändras

Hassela kollektivet fick vid årsskiftet tillstånd att ta emot 17 ensamkommande flyktingbarn. Än så länge har de inte fått någon placering och de har nu ansökt om att återigen få ändra sitt tillstånd.

Annons

– Vi har ansökt om att få återgå till den ordinarie verksamhet som vi tidigare har haft i Bäckaräng, säger Kenneth Engström, föreståndare för Hassela kollektivet.

Länsstyrelsen efterlyste förra året fler transitboende för ensamkommande flyktingbarn. Ett transitboende innebär att barnen ska vistas på boendet mellan 2 och 5 månader i väntan på beslut om uppehållstillstånd. Sedan årsskiftet har lokalerna i Bäckaräng stått färdiga och en föreståndare anställdes till verksamheten. Mellan 15 och 20 personer stod på kö för att få börja jobba. Nu väntar minst fem månaders handläggningstid för att få tillståndet ändrat.

– Vi har stor efterfrågan på hvb-platser nu och det börjar bli fullt nere i Hassela. Förhoppningsvis ska inte det här påverka vår verksamhet. Men vi kan bli tvungna att säga nej till ungdomar för att vi inte har plats, nu kan vi inte använda lokalerna i Bäckaräng till vår ordinarie verksamhet, säger Kenneth Engström.

En av anledningarna till att Hassela kollektivet, liksom andra behandlingshem, valde att ta emot ensamkommande flyktingbarn var att det var kärvt för HVB-hemmen och de ofta hade låg beläggning. I Hälsingland finns det tre behandlingshem som i dag kan ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det är Hassela, Harmånger och Hudiksvall.

Behandlingshemmet i Harmånger har sju platser för ensamkommande flyktingbarn. Under vissa perioder under våren har platserna varit fullbelagda. Även behandlingshemmet i Hudiksvall har fått ta emot flera flyktingbarn under våren.

– Vi har totalt nio platser och vi har haft bra beläggning ända fram till vårkanten. Sedan april har vi inte fått någon ny placering. Just nu är det en som bor här hos oss. Ser man på statistiken så ska antalet placeringar öka igen efter sommaren, vi kommer tills vidare fortsätta med den verksamhet som vi har nu, säger Per-Ove Skoglund, delägare till Hudiksvalls behandlingshem.

Mer läsning

Annons