Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imponerad landshövding hyllar asylboende i Jättendal

/
  • Yeshalem, tolk på Fröstuna, pratar med en asylsökande medan landshövdingen diskuterar med Fröstunas platsansvariga, Ann-Britt Hammar.

– Man skulle kunna skicka andra kommuners tjänstemän och politiker hit för att lära, sa landshövding Per Bill, då han besökte Nordanstigs evakueringsboende i Jättendal.

Annons

Sedan Nordanstigs kommun öppnade Fröstuna skola som evakueringsboende, har ungefär ett hundratal asylsökande hunnit få några dagars mellanlandning i Jättendal . I nuläget bor enligt platsansvariga Ann-Britt Hammar 58 personer på boendet, som drivs av Nordanstigs kommun.

På fredagen gjorde Gävleborgs landshövding, Per Bill, ett hastigt besök tillsammans med länsrådet Veronica Lauritzsen. Bill var klart imponerad av hur man på så kort tid fått till en fungerande organisation.

– Nordanstig och Hudiksvall är föregångare, nu ska vi försöka få i gång övriga kommuner. Ni skulle kunna bli ett ställe dit vi skickar kommunala tjänstemän och politiker från andra kommuner, för att lära sig, sa Per Bill, som är tillfreds med läget, trots ökande flyktingströmmar och brist på boende för asylsökande.

– I Gävleborg har vi gjort det bra. Här fanns flera boenden beredda direkt då Migrationsverket gick ut med sitt upprop. De första veckorna kom det inga alls, men nu har de börjat anlända och jag tror att med hjälp av civilsamhälle och kommuner, kan vi klara detta här i länet.

Läs även om när de första asylsökande kom till Fröstuna .

Mer läsning

Annons