Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilsboborna kräver mellanstadieskola

/

På söndagen var det stormöte i Ilsbo. Ilsboborna tänker kämpa för att få behålla årskurs fyra och fem på skolan, och allra helst även få tillbaka årskurs sex.

Annons

– Barnen är ledsna och funderar mycket kring hur det ska bli med skolan, säger Pernilla Olsson som har två barn som kommer att gå på Ilsbo skola när höstterminen börjar.

På söndagseftermiddagen var det stormöte på Lillbergsgården i Ilsbo. Boende i Ilsbo hade samlats för att diskutera politikernas förslag att flytta årskurs fyra och fem från Ilsbo till Bergsjö centralskola. Förslaget är en del av det budgetförslag som utbildnings- och kulturnämnden arbetar med.

– Jag vägrar flytta mina barn till skolan i Bergsjö. Det blir åt helt fel håll då vi arbetar i Hudiksvall. Vi överväger att flytta om skolan läggs ned, säger Pernilla Olsson och får medhåll av Carina Olsson som har två barn som kommer gå på Ilsbo skola till hösten.

– Tar man bort skolan är jag rädd att hela byn kommer att dö. Först försvann affären och nu riskerar även skolan att försvinna, säger Carina Olsson.

Föräldraföreningen på Ilsbo skola sammankallade till mötet som ledde till att en arbetsgrupp som ska arbeta för att skolan ska få behålla mellanstadiet bildades. För ett par år sedan flyttade årskurs sex från skolan i Ilsbo till skolan i Bergsjö. I nuläget rymmer Ilsbo skola elever från förskoleklass till årskurs fem.

I budgetförslaget som utbildnings- och kulturnämnden arbetar med ingår även en flytt av årskurs fyra och fem från Hassela till Bergsjö. Representanter från arbetsgrupperna från skolorna i Hassela och Ilsbo kommer att träffa utbildnings- och kulturnämnden i mitten av augusti.

– Vi vill se en konsekvensanalys av det här förslaget. Politikerna kan inte bara fatta beslut som de inte har tänkt igenom, säger Stefan Bergh som hjälpt till med att ta fram information till mötet.

Många av personerna på mötet ville även att Ilsbo skola ska få tillbaka årskurs sex till orten.

– Politikerna måste se långsiktigt på besluten och fundera på vad som händer om familjer börjar flytta från kommunen eller flytta barnen till en skola i en annan kommun, säger Stefan Bergh.

Mer läsning

Annons