Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFO-personal vill inte få skulden

Socialstyrelsens översyn av IFO och nämndens svar har fått handläggare att reagera.
– Det är inte utbildning och verktyg vi behöver, utan mer personal, säger Elin Qvist Lindahl.

Annons

Ska rutinerna på Individ- och familjeomsorgen, IFO, bli bättre är det inte bara en fråga om kompetens och verktyg, menar Elin Qvist Lindahl, handläggare på IFO i Nordanstig sedan 2009.

– Varför är det så svårt att säga att det är för litet personal? Vi har påpekat detta flera gånger och har via facket skrivit till nämnden två gånger de senaste åren, utan att få svar, säger Elin Qvist Lindahl, som efterlyser konsekvensanalyser av hur situationen förvärras då ärenden får vänta.

– Alla vänder ut och in på sig för att göra ett bra jobb, ändå räcker man inte till. Dataprogram, litteratur och utbildning löser inget utan mer personal! Jag blir upprörd - invånarna betalar ju kommunalskatt för att få bra service och handläggning, då måste vi följa de riktlinjer regering och riksdag fastslagit. Annars drabbas ju barn och ungdomar som med rätt stöd kunnat slippa råka illa ut.

I sak håller Åke Bertils, (S), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden, med henne:

– Det finns ingen kritik mot socialsekreterarnas sätt att jobba. De har en stor arbetsbörda och med drägliga och bra förhållanden på IFO skulle de kunna behandla ärenden både bättre och snabbare.

– I vårt svar till socialstyrelsen har lovat jobba fram ett program med mål och riktlinjer för verksamheten. Det är viktigt att personalen är delaktig i den utredningen. Förutom arbetsbördan, är delegationsdelen och styrningen och ledningen av arbetet viktig att se över. Kanske har inte nämnden varit tydlig i mål och riktlinjer, vi är delaktiga i den här problematiken, säger Åke Bertils, som tror att nya rutiner både ökar effektivitet och minskar kostnader:

– Även om vi anställer mer personal kan vi få lägre kostnader totalt, eftersom ärenden då skulle behandlas snabbare och vi skulle kunna utreda mer här på hemmaplan.

Mer läsning

Annons