Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Nordanstig är var tionde kommunanställd sjukskriven

Å ena sidan ser det ut att bli plus i kassan 2016 för Nordanstig – å andra sidan fortsätter sjuktalen att öka. Detta konstaterade kommunstyrelsens ledamöter i veckan.

Annons

Läs mer om kommunstyrelsens senaste sammanträde.

Det ekonomiska läget är inte helt enkelt. Verksamheterna har efter första kvartalet underskott. På årsbasis kan det bli drygt 3,3 miljoner minus mot budget. Men då ekonomerna räknar plus och minus, och tar in avskrivningskostnader, är underskottet drygt 1,8 miljoner. Samtidigt är skatteprognosen oväntat positiv, här kan ökningen bli tre miljoner. Håller beräkningarna går man då mot överskott på 1,6 miljoner för hela året jämfört med budget.

– Glädjande att skatteintäkterna är högre. Vi har haft mindre nedgång i befolkningen än vi räknade på när vi lade budget i november, säger Stig Eng, (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, KS.

– Det är 60 personer mer, det ger cirka tre miljoner i skatteintäkter. Därför vi ser det som så viktigt att satsa och bygga så vi kan bli fler i kommunen!

Men det finns växande orosmoln: sjuktalen bland kommunanställda. I mars månad var 9,8 procent sjukskrivna, motsvarande 70–80 personer.

Läs också om läget i januari i år , då 9,6 procent av de kommunanställda var sjukskrivna, vilket även var fallet för hela 2015 sammantaget .

Även om inte vikarier tas in för alla, är sjukersättningarna för årets första två månader drygt 1,3 miljoner. Lägger man därtill vikarielöner, handlar det om tiotals miljoner för kommunen, i tider av åtstramning. Men uppföljningar pågår.

– Från och med i år har vi infört att om en anställd är sjukskriven vid sex tillfällen eller mer, kopplas företagshälsan in, säger Monica Olsson, (S), KS-ordförande, som även påpekar att HR-konsult Sarah Faxby-Bjerners kartläggning visar att det inte nödvändigtvis är arbetssituationen som gör människor sjuka.

– Men, nästan tio procent är sjukskrivna, det är jättehögt, säger en bekymrad Stig Eng.

– Ska vi säga något som inte är negativt så är det att ökningstakten är flackare än tidigare, men än mer oroande är att det är rikstäckande, säger Tor Tolander, (M), oppositionsföreträdare.

Mer läsning

Annons