Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I en T-Ford genom USA

/
  • Lars-Göran Lindgren och Sven-Olov Hansson i sin T-Ford, vid starten i New York. 54 bilar med dem körde den långa sträckan genom USA från New York till Seattle.
  • Lars-Göran Lindgren läste kartan och Sven-Olov Hansson körde de 667 milen. Här har de stannat i en så kallad spökstad för att orientera sig. Husen var kvar men inte människorna.
  • För en och en halv vecka sedan kom Sven-Olov Hansson och Lars-Göran Lindgren hem från det stora äventyret. Idag är de tillbaka i sin vanliga vardag men många erfarenheter rikare.
  • Sven-Olov Hansson, från Bergsjö och Lars-Göran Lindgren, från Gnarp deltog i den historiska tävlingen
  • Burt Scott vann 1909- års tävling i Fords nya bil, T-Forden. På grund av vinsten sattes Fords försäljning fart på riktigt.

I en gammal T-Ford från 1920 körde de tvärs igenom USA på 30 dagar. Sven-Olov Hansson från Bergsjö och Lars-Göran Lindgren från Gnarp har nyss kommit hem från USA. Där har de avslutat tävlingen "ocean to ocean", tävlingen som uppmärksammade 100 -årsdagen av T-Fordens genombrott.

Annons

Tillsammans med 54 andra T-Fordar åkte Sven-Olov Hansson från Bergsjö och Lars-Göran Lindgren från Gnarp 667 mil från New York, tvärs över USA till Seattle. Nu har de varit hemma i lite över en vecka och har oförglömliga minnen och många historier med sig hem till Sverige.

"Ocean to ocean", tävlingen som gick av stapeln den 14 juni 2009 och avslutades 30 dagar senare är en hyllning och en kopia av en tävling som hölls 100 år tidigare. Då tog T-Ford hem segern i "New York to Seattle ocean to ocean". Tävlingen var då en reklamkampanj för en utställning som hölls i Seattle . Henry Ford hade skapat en bil som var lätt och som han trodde skulle vara den bil som kunde klara av en nästan okörbar terräng. Denna tävling satte ordentlig fart på Fords försäljning av T-Forden.

– Då betydde tävlingen liv eller död för Ford, säger Sven-Olov Hansson. Det var en otrolig bedrift för dem som deltog då eftersom det inte fanns så många ordentliga vägar på den tiden, sen körde de cirka 20 timmar per dygn också.

Men resan gick bra för Sven-Olov Hansson och Lars-Göran Lindgren trots att de åkte 30-40 mil om dagen så var det värsta som hände att motorn gick sönder en gång. För många andra så var det skruva och laga som gällde på kvällarna, någon fick även avbryta på grund av totalhaveri. Resrutten gick mest på småvägar, motorvägarna undveks så gott det gick. Ofta blev de mottagna av stora folksamlingar, tv och radiofolk då de dök upp på större orter.

 

Mer läsning

Annons