Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år får julkorten ny stil

/
  • Ingela Holm, Stephanie Tuunaina Kessler, Hanna Andersson och Marita Wennerberg har gått kalligrafikurs med Yukio Nakahara i höst.
  • Stephanie Tuunaina Kessler visar sina snirkliga bokstäver för kursledare Yukio Nakahara, mitt emot sitter Hanna Andersson.
  • Yukio Nakaharas vackra skyltar får glada kommentararer av gruppen. Ingela Holm och Emelie Lundin till höger.

Kalligrafi, eller skönskrift, kräver att man håller pennan rätt i handen och tungan rätt i munnen – det har en damkvartett som gått kurs i Bergsjö upptäckt.

Annons

– Jättekul, men svårt att få in ett flow, säger Marita Holm, som har en hel mapp full av pappersark med snirkliga bokstäver i frakturstil. Hon har gått kalligrafikurs hos mångsysslaren Yukio Nakahara.

– I år ska jag skriva julkort med de här bokstäverna, säger hon, och övriga kurskamrater fyller i: placeringskort, inbjudningskort, födelsedagskort...

– Jag har lärt dem allt jag kan, resten får de lära sig hemma. De är fantastiskt duktiga! säger Yukio Nakahara, som visar bilder av namnskyltar och annat man kan använda färdigheterna till. Själv använder han skönskriften då han gör skyltar till körkonserter som han medverkar i .

Kalligrafikursen är en av drygt 20 kurser i Nordanstig som är öppna för allmänheten. Eftersom det är tredje och sista kvällen med gänget är Vuxenskolans marknadschef Gävleborg, Emelie Lundin, på besök:

– Studiecirkelverksamheten har förändrats. Förr gick man tio gånger per termin, i dag vill man gå så få gånger som möjligt. Heldagskurser, exempelvis lördagar, är också populärt.

– Många har svårt att hinna en kurskväll i veckan en hel termin. Målet är att försöka få 5–10 deltagare. Ibland blir det färre, men gruppdynamik är en viktig del, tanken är att man även ska lära av varandra och av processen.

Efterfrågan styr. Inför nästa år planerar man att samordna hela Hälsinglands utbud i ett program som trycks upp på papper.

– Allt finns förstås på nätet, men många har frågat efter ett sådant program.

I Nordanstig är jägarexamen och motorsågskörkort populära. På andra platser i länet styr trender mer, där lockar tango och matlagning.

– Och hantverk kommer tillbaka. Vi lever i en tid då vi söker oss litet tillbaka, många vill gå kurser i sådant som är långsammare, och sådant som har med livsstil att göra. Kanske kan man räkna kalligrafi dit.

Mer läsning

Annons