Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundarna i fokus i Hassela

/

Året jaktmässa i Hassela Sportcenter blev inställd efter en rad omständigheter.

– Vi tar nya tag till nästa år, säger Henrik Lindh, fjolårets mässgeneral.

Annons

– Jag bytte jobb och har inte haft tid eller möjlighet att engagera mig lika mycket som förut och ingen annan har kunnat ta vid, säger Henrik Lindh som även ser björnjaktspremiären som en stor bidragande orsak till att planerna sprack i år.

– Den drar ju mer folk naturligtvis. Sen så var hundutställningens datum bestämt centralt och då får man rätta sig efter det, men nästa år blir jaktmässan första helgen i augusti. Henrik Lindh kommer även kontakta Hassela Sportcenter för att försöka få dem intresserade och säger sig inte ha gett upp idén på en jaktmässa nästa år.

Så fokus i år vid Hassela sportcenter blev istället hundutställningen. Redan vid 8-tiden var hundägare med sina hundar på plats för att anmäla sig. Där var älghundar som jämthundar, gråhundar och svensk vit älghund, tillsammans med drivande spårhundar som beaglar, stövare och drevrar.

Viktor Svensson från Gnarp med jämthunden Zenta 1 år och åtta månader, satt vid kanten för att snart gå upp för att få sin hund bedömd. Det är mycket som ska kollas, vinklar på hundens ben, färgteckningen, hur hårt svansen är knuten, öronen, höjd och längd, och så psyket naturligtvis.

Viktor Svensson jagar älg med morfar Kalle Svensson och hans hundar och morfar Kalle har förut haft Zentas mormors mor.

– Så nu har vi fått tillbaka lite av stammen. Till hösten blir det allvar för Zenta och vi måste få minst en 2:a för att få starta på jaktprov.

Viktor och Zenta går fram och domare Lennart Holmsten, berömmer färgen, pälsen och rörelsen men säger för att beskriva vad han menar med att Zenta är hårt vinklad fram:

– Om hon vore en bil hade hon för lite luft fram i däcken.

Zenta får betyget 2 och det är en nöjd Viktor Svensson som gratuleras av hela familjen med morfar Kalle i spetsen.

– Nu kan hon starta jaktprov och bli jaktchampion, säger Kalle Svensson.

Mer läsning

Annons