Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hosiannaskolan har fortfarande mögelproblem

/

Fukt - och mögelproblemen är efterhängsna på friskolan i Gnarp.
Problemen fanns i väggarna redan när Nordanstigs Kristna Center (NKC) köpte det tidigare servicehuset av kommunen.
– Åtgärder är vidtagna men de är inte tillräckliga, fastslår Norrhälsinge miljökontor i senaste föreläggande.

Annons

Det var 2001 som NKC övertog betydande delar av fastigheten Gnarps - Berge 5:29 för att där inrätta en bred bas för sin verksamhet i Norrhälsingland. I byggnaden etablerades friskolan Hosiannaskolan och något år senare förskolan Senapskornet.

Skolans samlingssal fungerar också som gudstjänstlokal för församlingen. Det tidigare servicehusets kök och restaurang används för skolbespisningen

Mögellukten på gamla Bergesta var ett känt fenomen även när det användes som äldreboende. Miljöproblemen var dock inte den avgörande orsaken till att Nordanstigs kommun för lånade pengar hos tyska bankirer byggde det nya omvårdnadsboendet Bergesta.

Det gamla Bergesta fungerade inte. Det var anpassat för det ålderdomshemssystem som gällde i början på 1970 - talet.

Norrhälsinge miljökontor påpekar i varje skrivelse att NKC var medvetna om att köpobjektet var behäftad med en rad byggtekniska brister. Dålig lukt och fukt påminde om konstruktionsfel.

Fastighetsägaren har vid upprepade tillfällen anmodats att undersöka innemiljön och ringa in fuktskadorna. De åtgärder som utredningen anvisar ska sedan utföras. Miljö - och räddningsnämnden skärpte tonen i november 2008.

Tidigt i våras var det dags för ett nytt föreläggande. En annan hälsoskyddsinspektör, Bertil Ottosson, hade tagit över surdegen. Hans slutsats var den samma som företrädarnas. Begär in förslag från en byggtekniker/konsult hur bristerna ska åtgärdas. De upprepade skrivelserna från miljökontoret vittnar om att tålamodet frestas på hos miljökontorets inspektörer

NKC lät dock i maj 2011 Ocab i Sundsvall ställa samman en skaderapport. Där rekommenderas att riva ut allt ingjutet trä i betongen.

Mer läsning

Annons