Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp för åderlåtna deltidsbrandkårer

Den andra maj minskas antalet brandmän i Friggesund, Hassela och Iggesund. Nu vill vänsterblocket återställa bemanningen.

Annons

Förra mandatperioden beslutades en minskning med en person vid de tre deltidskårerna i Friggesund, Hassela och Iggesund. Förändringen sker första veckan i maj.

Om detta beslutet tycker vänsterblocket i miljö- och räddningsnämnden Hudiksvall/Nordanstig inte. De sex vänsterpolitikerna vill återställa bemanningsgraden, och vid senaste nämnsammanträdet fick man med sig samtliga tretton ledamöter på att detta sker så snart ekonomin tillåter.

– Jag och Petra Mode, v, från Nordanstig tycker det känns bra. Det ska kännas tryggt både för brandmän och allmänhet och den minskade bemanningen är inte bra, säger Katarina Bylin, s.

Förändringen som genomförs innebär att Hassela och Iggesund båda kommer att ha ett befäl och tre brandmän, i Friggesund ett befäl och två brandmän.

– Det är ett skört system. Exempelvis kan man inte rökdyka om man är så få, det måste vara minst fyra brandmän då, vilket innebär att man får invänta förstärkning från exempelvis Jättendal, säger Katarina Bylin.

Nämndens förslag till fullmäktige blir nu att så snart ekomin tillåter återgå till de styrkor som fanns innan nedskärningen.

Mer läsning

Annons