Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hönsägare nekar till dålig skötsel

Bristerna i hönseriet ledde till avlivning, djurförbud och konkurs.

Annons

Vid en kontroll i hönseriet i Årskogen, Gnarp, våren 2010 konstaterade länsstyrelsens djurskyddshandläggare flera brister. Länsstyrelsen beslutade att omedelbart stänga hönseriet och nära 5 000 hönor avlivades inom några dagar.

Djurägaren åtalades för brott mot djurskyddslagen och på tisdagen hölls rättegången i Hudiksvalls tingsrätt. Djurskyddshandläggaren berättade om när hon klev in i hönseriet för nära två år sedan.

– Det var som att gå genom en vägg. Det var varmt, hög ammoniakhalt och väldigt mycket höns i huset.

Enligt henne hade anläggningen i Årskogen inte anmälts och förprövats, utan det gjordes senast i samband med den förra verksamheten på platsen, i början av 2000-talet. Efter det hade reglerna ändrats när det gäller fodertråg.

– Det fanns bara fodertråg för 1 200 höns.

Inspektionen visade också att sprättgången var hård vilket försvårade djurens möjlighet att sandbada och rengöra sin fjäderdräkt. Länsstyrelsen ansåg också att det inte fanns tillräckligt med sittpinnar.

– Men det värsta var att hönsen kom in i gödselbingen och drunknade i sin egen avföring.

Djurägaren nekade till brott under rättegången. Han medgav vissa brister men uppgav att hönorna åt, drack och värpte bra. Domen meddelas om två veckor.

Läs i onsdagens HT om djurägarens argument i rätten.

Mer läsning

Annons