Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill att fler ska minnas Hiroshima

/

För 65 år sedan föll atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Sedan dess har Inger Holmlund från Mellanfjärden kämpat för en kärnvapenfri värld.
– Jag vill att flera ska minnas så att det inte sker igen, säger Inger Holmlund, ordförande i FN-föreningen i Gävleborg.

Annons

Minnesdagarna, 6 augusti och 9 augusti, kommer enligt Inger Holmlund inte att uppmärksammas i Gävleborg. Själv kommer hon att resa till Stockholm för att delta i manifestationerna på Sergelstorg.

– Det finns inget intresse här för att anordna en manifestation. På 70-talet var jag i Sundsvall och deltog i olika manifestationer och vi har även haft några små manifestationer i Hudiksvall. Överlag så är det dåligt med fredsrörelser här och då blir det svårt att anordna något också, säger Inger Holmlund.

Inger Holmlund har fått motta ett brev från Hiroshima Speaks out, en förening som arbetar för en kärnvapenfri värld. Föreningen vill upplysa människor om vad det var som hände i Hiroshima och Nagasaki och att mänskligheten inte kan leva med kärnvapen.

– Folk vill helst inte prata om det som hände, det är för jobbigt. Risken är att vi inte är förbereda, för kärnvapen kommer att användas igen förr eller senare, säger Inger Holmlund.

De senaste åren har Inger Holmlund drivit kampanjen Budkaveln. Den går ut på att sprida budskapet att det går att avskaffa alla kärnvapen i världen. 132 kommuner i landet är nu med i rörelsen.

– Det gick bra med Budkaveln, vi har börjat få ett kontaktnät. Om alla vill ha fred måste vi pressa på regeringen för att de ska agera inom FN.

Inger Holmlund var 18 år när atombomberna föll. Och sedan dess har fredsfrågor och miljöfrågor legat henne nära.

– Jag kände redan då att det här får inte hända igen. Och alla som var med när skedde kände så. Många tänker att det händer inte här. Men vi vet att det riskerar att hända igen så länge det finns kärnvapen.

Mer läsning

Annons