Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmen krävs på halvmiljon efter rivning

/
  • Spannmålsmagasinet i Andersfors finns inte mer.
  • Rivningen strider mot plan- och bygglagen, anser stadsarkitekt Christina Englund.

Magasinet hade stått där i över 160 år, och länsmuseet ansåg det vara unikt. Trots detta
rev Holmen byggnaden
. Nu kräver Nordanstigs kommun sanktionsavgift på nära 600 000.

Annons

Spannmålsmagasinet i Andersfors var den sista originalbyggnaden från bruksepoken. Byggnaden ägdes av Holmen, som i fjol sökte lov för att riva den. Men Nordanstigs kommun sa nej, i synnerhet som länsmuseet ansåg byggnaden vara unik och ha stora kultur- och bevarandevärden.

Byggnadsnämnden i Nordanstig förelade Holmen att täcka taket, som var delvis inrasat, för att inte magasinet skulle skadas ytterligare, och i höstas breddes en presenning över en del av den översta, öppna våningen. Den 19 december i fjol begärde Nordanstigs plan- och byggenhet att länsstyrelsen skulle byggnadsminnesförklara spannmålsmagasinet, och förbjuda rivning, vilket även Holmen Skog informerades om. Men till mångas förvåning valde strax därefter Holmen att riva hela byggnaden, alldeles innan nyår.

Nu har dels Nordanstigs kommunstyrelse ifrågasatt detta , och dels kommunens plan- och byggavdelning inlett ett tillsynsärende, eftersom man anser rivningen vara en olovlig åtgärd.

Holmen har hävdat att det inte krävdes rivningslov för byggnaden, men nu har stadsarkitekt Christina Englund i ett krav om sanktionsavgift förklarat – med stöd av ett tiotal punkter i PBL, plan- och bygglagen – varför dels rivningen strider mot PBL, och varför sanktionsavgiften kommer att hamna på 590 248 kronor.

Ärendet kommer att tas upp i byggnadsnämnden den 29 september i år. Holmen Skog AB ges nu möjlighet att yttra sig skriftligt i ärendet, senast den 9 september.

Mer läsning

Annons