Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre bemanning på Bergesta

Det särskilda boendet Bergesta i Gnarp kommer att få en förhöjd grundbemanning från och med den första maj. En av anledningarna är att minska den korta frånvaron hos personalen.

Annons

Sedan tidigare har Sörgården i Bergsjö hade en högre grundbemanning och där har flera positiva effekter noterats.

– Personalen blir tryggare och även de äldre känner sig tryggare. Det blir färre som arbetar med de äldre, det är oftast samma personal som de möter, säger Åke Bertils (S), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

En högre grundbemanning infördes på Sörgården under 2009. Och nu har omsorgs- och lärandenämnden beslutat att höja grundbemanningen även på Bergesta. En person kommer att gå utanför schemat som en extra resurs. Den personen kan då täcka för andra anställda som till exempel är sjuka eller lediga.

– Personalen har upplevt det här som väldigt positivt. Vi har också sett att den korta sjukfrånvaron har minskat på Sörgården sedan vi införde en högre grundbemanning där. Personalen tycker också att de hinner mer när det är ytterligare en person som arbetar på dagarna, säger Åke Bertils.

Målet är bland annat att sjukfrånvaron ska minska och att kostnaderna för verksamheten ska minska.

– Vi kommer troligen tjäna in vad det kostar med sjukfrånvaron. Vi hoppas också kunna minska kostnaderna för att ta in vikarier, säger Åke Bertils.

Genom att ta in färre vikarier minskas intaget från bemanningsenheten och i förlängningen ska kostnaderna minska.

Försöket med förhöjd grundbemanning ska pågå på Sörgården till den sista augusti och på Bergesta kommer det finnas extra personal till den sista oktober.

– Vi har bara sett positiva saker med det här. Vi behöver ta in mindre folk och det är lugnare på boendena, säger Åker Bertils.

Mer läsning

Annons