Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hävdar att tjänsteman tystats

/
  • Åke Bertils, (S), ogillar att kommunrevisor Sverker Söderström försökte ta över ordföranderollen på OU:s sammanträde.

Först ville kommunrevisorn i Nordanstig ta över utskottsordförandens klubba, sedan ville han diskutera frågor utskottet inte hanterar. Nu hävdar han att en tjänsteman tystats.

Annons

Kommunrevisionen i Nordanstig granskar för närvarande kommunens personalpolitik. Inför kommunstyrelses omsorgsutskott, KS OU, senaste sammanträde meddelade revisionens ordförande, Sverker Söderström, att han ville besöka utskottet och ställa frågor, vilket han fick.

Men efter mötet har kommunen fått en skrivelse från kommunrevisorn. Där hävdas att en kommuntjänsteman tystats av politikerna vid mötet, att detta bryter mot kommunallagen, samt att händelsen är kränkande för den aktuelle tjänstemannen.

Enligt uppgift från OU-ordförande Åke Bertils, (S), gällde kommunrevisor Söderströms fråga tjänstemannens, socialchef David Lindqvist, tillfälligt utökade arbetsuppgifter:

– Det är ju ett beslut från kommunchefen och inget OU hanterat. Därför ska frågor kring detta inte ställas i vårt utskott.

Vad tänker du kring kommunrevisorns brev?

– Jag tänker inte kommentera det. Det är skrivet även till fullmäktige och KS, så det får tas upp där.

Vill du kommentera mötet?

– Mötet inleddes med att kommunrevisorn tänkte ta över som ordförande. Då förklarade jag att det kunde han inte, eftersom det är jag som är vald till ordförande.

Du har varit kommunpolitiker i över 30 år, har du varit med om något liknande?

– Jag har aldrig varit med om något sådant här, varken som nämnd- eller utskottsordförande, eller då jag var kommunalråd.

Men – varför fick inte David Lindqvist svara?

– Vi lade ingen munkavel på honom, men det är kommunchefen som gett honom utökat ansvarsområde. Kommunrevisionen blandar ihop frågorna. Vill de ha svar kring detta ska det ske på rätt plats under rätt former. OU hanterar inte personalfrågor.

David Lindqvist har avböjt att medverka i artikeln.

Läs även om revisionens kritik rörande kommunens ekonomi i förra månadens kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons