Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästrally i stekande hetta

/

För tjugonde året i rad startade i lördags hästrallyt i norra Hälsingland. På programmet stod en tre mil lång bana, med eller utan vagn, och en avslutande maskerad.

Annons

Termometern visade på 28 grader i centrala Gnarp och inte en vindpust hjälpte till att fläkta de 44 ekipage som deltog. Den tre mil långa banan startade klockan nio vid ridhuset för att därefter slingra sig runt dammiga skogsvägar längs Tjärnvik, Dyran och Norrfjärden och sen tillbaka.

Först runt 14-tiden droppade de sista tävlandena in på stallbacken. Hästarna såg förhållandevis pigga ut men det var många rödmosiga och solbrända hästägare som kom i mål. Men humöret var trots det på topp.

– Det här är årets höjdpunkt, sa en nöjd Per-Ola Olsson från Bergeforsen som tävlade i körklassen och som var en av de första som kom i mål. Hans vagn drogs av två ståtliga friserhästar, mor och dotter, Tinike och Naiomi.

Efter rundan blev det maskeraduppvisning runt en bana, något kortare än planerad på grund av hettan. Varje ekipage som deltog fick extrapoäng. I ridklassen delades första priset mellan Hanna-Karin Berglund från Harmånger med hästen Nenas Fantazyy och Maria Momqvist från Rättvik med hästen Saga. I kördelen vann Per-Ola Olsson.

Äkta paret Karin Björk och Guy Bollner från Gävle deltog i maskeraden mest för att försäkra sig om poängen och erkände att de inte hade lagt ner sin själ i själva utstyrseln.

– Förr om åren jobbade vi väldigt mycket inför den. Vi klädde ut oss till snögubbar ett år kommer jag i håg, säger Karin Björk och skrattar. Hon och maken pustade ut framför hästtransporten, som också fungerade som sovplats under helgen. Allt för att vara nära sina hästar Aage och Jonte, som de nu för trettonde året i rad tävlar med.

– Vi är flocken och vi hör i hop, sa Guy Bollner.

Under söndagen avslutades hästrallyt med en sjutton kilometer lång bana. Det blev full pott på hemmaplan. I ridklassen vann Anna-Lena Selander från Bergsjö med Blixten och i körklassen vann Karin Rendahl från Gnarp med hästen Frida.

Mer läsning

Annons