Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselas skogsmaskiner kör för högtryck.

/

– Skogsindustrin skriker efter massavirke och står med korta lager. Vi kan köra hur mycket som helst utan att mätta dem.

Bernt Jonsson, ägare till Hassela Skogsentreprenad, beskriver dagsläget för sina fem maskingrupper och nitton anställda.

Annons

Att kunderna fyller på med ständigt nya ordervolymer innebär inte maskinentreprenörerna skär guld med täljknivar. Tvärtom är lönsamhetshotet hela tiden lika överhängande.

– Vi gjorde en förlust också 2009. Att de skulle bli röda siffror var ingen överraskning. Det vi noterar med tacksamhet är att förlusten krympt jämfört med 2008. Det fortsätter åt rätt håll hittills under 2010, förklarar Bernt Jonsson

Han tog nyligen del av en rapport från sin branschförening, SMS som talar sitt tydliga språk. Trettio procent av företagen redovisar svidande förlustsiffror.

Hassela Skogsentreprenad har dock haft en hyfsad omsättningskurva. Den har i stort sett byggts på med en dryg en miljon kronor varje år. 2009 nåddes 21 miljoner kronor i försäljning. i år budgeteras 22 miljoner kronor.

SCA i Sundsvall och Holmen i Iggesund är det helt dominerande avnämarna. Två maskingrupper, med en skotare och en skördare i varje, täcker upp för Holmens räkning och lika många för SCA. En femte maskingrupp använder Bernt Jonsson som en extra resurs.

2008 inledde Hassela Skogsentreprenad en upprustning av maskinparken. Investeringstakten ökade 2009 då en hel maskingrupp byttes ut mot fabriksny skotare och skördare. Prislapp 6,5 miljoner kronor. Till det kommer en ny trailer för 2,5 miljoner kronmor.

– Till hösten planera vi att fasa ut maskinerna i en av Sundsvallsgrupperna och handla nytt, berättar Bernt Jonsson. I dagsläget råder köparnas fördel på marknaden för nytillverkade skogsmaskiner.

Snödjupet vållar inga problem. Inne Hasselaskogarna ligger på sin höjd 70 till 80 centimeter. Kylan är värre att hantera och medför ständiga motorhaverier.

Mer läsning

Annons