Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselaföretagare ställer krav på politiker

/
  • Fredrik Lenz, vd för Plyfa och Magnus Axlundh, tidigare brandförman, ifrågasätter hur man kan spara på tryggheten för Hasselaborna genom att skära ner räddningstjänsten så att de inte kan utföra ett fullgott arbete.
  • Brandkåren finns mitt emot byns skola, något som knappast hjälper om brand utbryter om man är förhindrade att gå in. – Vansinne, menar förre brandförmannen Magnus Axlundh.

Från och med måndag finns inga brandförmän i Hassela, ett beslut förmännen tagit sedan deltidskåren minskats med en person. Nu agerar byns företagare.

Annons

Så gott som samtliga Hasselaföretagare samlades på skärtorsdagen för att diskutera konsekvenserna av minskat antal deltidsbrandmän. Mötet resulterade i en skrivelse till kommunen.

– Vi har inte fått någon information, vare sig från kommun eller räddningstjänst, inte heller har vi sett någon säkerhetskonsekvensanalys, säger Plyfas vd, Fredrik Lenz.

– Tryggheten det viktigaste, för vår personal, för försäkringskostnader och viljan att investera i företaget. Beslutet är en besvikelse, i synnerhet som vi enligt Norrhälsinge Räddningstjänst är det fjärde högst prioriterade objektet i länet, Hassela Ski Resort det femte. Räddningschefen och kommunalråden drabbas inte av nedskärningen, det gör vi i Hassela. Vi är väl också viktiga för kommunen?

Magnus Axlundh, anställd på Plyfa, slutade som brandförman då nedskärningsbeslutet togs 2009. Han oroas över konsekvenserna av en brand, exempelvis på skolan eller förskolan.

– Brandkåren ligger mitt emot skolan och man kan köra över vägen, men inte gå in förrän efter 45 minuter då det kommit en förman - det är ju vansinne. Klart folk blir oroliga.

Monica Olsson, (S), kommunalråd har skickat skrivelsen vidare till Hudiksvall, eftersom man har en gemensam miljö- och räddningsnämnd. Hon ska lyfta frågan nästa gång styrgruppen sammanträder, men beslutet kan inte rivas upp:

– Fullmäktige i Hudiksvall lägger nämndens budget, Nordanstig betalar 21 procent. Detta är inget vi tycker om och jag förstår att Hasselaborna är oroliga. Jag tycker inte heller det är bra att det tar 45 minuter innan en förman är på plats.

– Det är klart vi måste ha en diskussion med invånarna men jag kan inte svara på när, först måste jag prata med näringslivschefen, kommunchefen och Stig Eng som också fått skrivelsen.

Mer läsning

Annons