Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselaborna vill rädda brandkåren

/
  • Per Erik Watz lämnade på onsdagen över drygt 700 namnunderskrifter från Hasselabor som vill ha kvar en räddningstjänst som kan rökdyka till kommunalrådet Stig Eng (C).

Drygt 700 Hasselabor har skrivit på namnlistor för att få behålla en deltidskår som kan rökdyka på utryckningarna.

– Varenda person har skrivit under, säger Per-Erik Watz som överlämnade listorna till ett av kommunalråden på onsdagen.

Annons

Hasselaborna sluter upp bakom kravet att det ska finnas en räddningskår som kan rökdyka på orten. Drygt 700 personer har skrivit på listor med kravet att få tillbaka full bemanning som innebär att brandmännen får rökdyka. Lika många skrev på protestlistor för drygt ett år sedan när det första förslaget kom om att minska bemanningen i Hassela.

I dagsläget fattas det en person på varje skift för att deltidskåren lagligt ska få rökdyka. År 2009 togs ett besparingskrav som innebar att Hasselakåren skulle få sänkt bemanning. Nordanstigs kommun sköt till egna pengar som ledde till att ordinarie bemanning kunde behållas ytterligare ett år. Men nu har besparingskravet trätt i kraft och Hasselakåren kan inte rökdyka utan förstärkning från en annan station.

– Man har ju förutsatt att räddningstjänsten ska kunna rädda liv. Det är klart vi är oroliga, säger Per-Erik Watz som bor i Hassela.

Han berättar att neddragningen i räddningsstyrkan är det stora samtalsämnet i Hassela och att många funderar på vad som händer ifall olyckan är framme. Tanken är att deltidskåren i Hassela ska kunna få förstärkning från till exempel Jättendal ifall ett larm kräver rökdykning. Hasselakåren måste då vänta minst 45 minuter på att få förstärkning.

Stig Eng (C), ett av kommunalråden i Nordanstig, fick på onsdagen ta emot listorna med namnunderskrifterna från Hasselabor.

– Jag kommer att ta med de här listorna och se till att nämnden får ta del av dem, säger han.

På torsdag kommer delar av kommunledningen, ledamöter från räddningsnämnden och räddningschefen träffa företagare i Hassela. Förra veckan lämnade företagarna i Hassela en skrivelse till kommunen där de krävde att få tillbaka en fullvärdig räddningskår som kan rökdyka.

– Vi kommer trycka på så att nämnden tar tag i den här frågan igen, säger Stig Eng.

Mer läsning

Annons