Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselaborna sneglar på Svåga

/
  • Micke Högdahl och Fredrik Röjd diskuterade Svåga-modellen med åhörare i Hasselagården.

Efter år av diskussion kring besparingsåtgärder då kommunen skär i kostnaderna, vill Hasselaborna undersöka möjligheter till mer inflytande. En modell kan finnas i sydväst.

Annons

– Hur mycket bestämmer du i nämnden? var en av frågorna till Fredrik Röjd, administrativ chef i Svågadalen, som med sin opolitiska nämnd är unik.

Att han besökte Hassela, fick ett 30-tal personer att samlas för att få veta mer om Hudiksvalls kommuns lokala, och mer direkta, demokrati i den nordvästra kommundelen, Svågadalen.

– Jag är nämndsekreterare, och skriver protokollen, men i övrigt är jag en ödmjuk tjänsteman, svarade Fredrik Röjd, som betonade att han gjorde besöket privat och inte i egenskap av kommuntjänsteman i Hudiksvall.

Många ville veta om 12 miljoner i budget per år räcker, och vad som är enskilt viktigast.

– Att det finns ett engagemang, och det har ju ni här också. Och en sak måste man tänka på när det gäller direktdemokrati: Tas ett beslut måste man ofta möta dem som berörs. Det behöver inte ett kommunborgarråd i en stad med 600 000 invånare. Dessutom krävs att man hittar alternativa lösningar, förklarade Fredrik Röjd, som själv gått in och jobbat då skolpersonal insjuknat, och ibland har han skickat förskollärare till ensamma äldre då undersköterskor saknats. Han underströk även att nämnden bedriver sakpolitik, inte partipolitik.

Huruvida modellen skulle kunna fungera i Hassela var förstås en het fråga:

– Kan Nordanstigs kommun kunna stoppa en lokal nämnd här? undrade någon, och Fredrik Röjd svarade:

– De som sitter i kommunfullmäktige tillsätts via valsedeln.

Efter mötet konstaterade Micke Högdahl att en Hasselanämnd inte riktigt är på gång än, men...

– I flera år har skola och äldreomsorg diskuteras. Nu har Björkbacken stängts och skolan skulle man utreda. Vi har inte hört något mer sedan. Det är klart vi funderar över sådant...

Läs även om Micke Högdahls eget dialogmöte kring kommunbesparingar.

Mer läsning

Annons