Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hassela under 1900 - talet

/
  • Anders Åhslund berättar att man var lite försiktig och tryckte
  • Rune Ström är en av minnesoraklen i Hassela. hans kunskaper om förr i tiden har varit värdefull.

Efter fyra år studier ligger boken om Hassela under förra seklet klar.
– Vi har gett den titeln "Glimtar från vårt 1900 - tal. Det är omöjligt att redovisa precis allt, säger Anders Åhslund, ordförande i hembygdsföreningen.

Annons

Det så kallade researcharbetet har bedrivits i studiecirkelform i hembygdsföreningens regi under fyra år. Ett imponerande bildarkiv uppbyggt av Hasselabon Lage Bergvik har stått till förfogande. Ytterligare foton har tillkommit genom att privatpersoner skänkt bilder ur sina privata fotoalbum.

Ett tjugotal personer har aktivt deltagit i kartläggningen av Hassela mellan 1900 och 2000. Några äldre Hasselabor har bidragit med sina ännu levande minnen. 92 - årige August Grip och 80 - årige Rune Ström har varit två klippor med pregnanta hågkomster från det hårda trettiotalet och krigsåren.

Harriet Frändén har sållat i det digra materialet och sammanställt det till en överskådlig och lättläst helhet. Hon är också bokens skribent och redaktör.

Hon berättar att Hassela absoluta storhetstid kom i slutet av 1950 - talet och några år in på 1960 - talet. Samhällets var merkantilt självförsörjande och samhällsservicen utbyggd. 2 200 invånare räknades in i den då påtagligt "röda kommunen" mot 850 idag.

I Hassela fanns vid den tiden sex stycken konsumbutiker, några privata ICA -handlare, bagerier, köttaffärer och en utbredd detaljhandel. Var för någonstans Hasselaborna gjorde sina inköp styrdes inte sällan av politiska preferenser.

Mer läsning

Annons