Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hassela-Rune slår älgjaktsrekord

/
  • Rune Ström tar väl hand om alla nya jaktmedflemmar. Agneta Iverslätt fick den bästa introduktionen och kemin har fortsatt att stämma mellan två.
  • Rune Ström har även andra intressen än jakt. Är mycket samhällsintressderad. Hanvar fackförenmingskämpe och s-märkt politiker under en lång period.
  • Rune Ström har fått en myr vid Näveråsen uppkallad efter sig.  Vid

58 älgjakter på raken i samma lag.
1952 stegade Rune Ström in bland gubbarna i Franshammars jaktlag. Han är ensam kvar. Vital som tusan och med skärpan intakt. Alltid beredd att hjälpa nykomlingarna.

Annons

– Rune är väl för go. Han blev min vänlige och duktige coach från allra första stund när jag kom hit 2005 som gästjägare.

För berömmet står Agneta Iveslätt. Göteborgska och numera Hasselabo, som snart var permanent i det 34 medlemmar starka jaktlaget.

Rune Ström fyllde 80 år i fredags mitt under brinnande oktoberjakt. Han ville själv hålla det diskret men den önskan vägrade kamraterna att infria. Det blev vederbörligt firande i jaktstugan intill Svartån, en och en halvmil nordväst om Hassela.

Rune Ström har en hel kista med jakthistorier att ösa ur. Lagret byggs på för varje år. Han brukar underhålla med ett urval varje år.

När den enkle skogsarbetaren i bolaget ville delta i älgjakten i slutet av fyrtiotalet var portgången blockerad.

– Först en bit in på femtiotalet rämnade hierarkin. Då räckte det med att vara anställd av Strömsbruk AB för en entrébiljett, berättar han.

1953 och 1981 är två trofémärkta år för vår huvudperson. Under sitt andra år i Franshammarlaget fällde han vid Näveråsen en stortjur på 350 kg. 30 kg kött gick till var och en i laget medan bolaget betalades med ett lår och hud. 1981 stod en udda 20 -taggare i vägen för hans studsare. Minst femtio älgar har under åren mött sitt öde genom Rune Ströms välriktade skott.

Mer läsning

Annons