Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårteborna säger nej till skolhuset

/
  • Hårte skolhus behöver repareras och tas om hand. Vem det blir som gör det återstår att se.

Skolhuset i Hårte, ägt av kyrkan, fick inte längre brukas som träffpunkt. Kyrkan gav i höstas Intresseföreningen Hårte Skolhus möjlighet att köpa fastigheten - men föreningen tackar nu nej.

Annons

Skolhuset, som en gång stått i Bäling, köpts av bönder och fraktats till Hårte, har de senaste decennierna ägts av kyrkliga samfälligheten Harmånger-Jättendal och Gnarp.

Men Hårteborna har fått använda byggnaden som träffpunkt. För ett år sedan ändrades emellertid detta. Kyrkan övervägde försäljning. Marknadsvärdet var satt till cirka 650 000.

De pengarna hade inte Hårteborna. Dessutom ansåg många att kyrkan kunde skänkt skolhuset till intresseföreningen.

Kyrkan erbjöd då föreningen fastigheten för strax under halvmiljonen, och föreningen inbjöd till andelsförfarande, samt hoppades på engagemang i upprustning och föreningsverksamhet.

Senast den 29 februari ville kyrkan ha svar. Intresseföreningens ordförande, Staffan Berg, har skickat beskedet till kyrkonämndens ordförande, Åsa Löf, (C).

– I tisdags skickade vi tyvärr ett nej tack. Det är inte realistiskt att vi ska förvalta skolhuset. Vi behöver ca 25-30.000 kr/ år i driftkostnader, för försäkringar och el, och renovering för flera hundra tusen. Dessutom kapitalkostnaden, med tre procents avgift hos JAK (det billigaste alternativet) - det ger en omöjlig kalkyl.

– Det sämsta vi skulle kunna göra är ju att köpa skolhuset och gå i konkurs om ett par år, säger Staffan Berg.

Endast ett 10-tal ville köpa andelar, men inte bara ekonomin stoppade köpet.

– Vi fick inte ihop en tillräckligt stor arbetsgrupp. Det hade inte gått.

Nu ligger skolhusets framtid om inte i Herrens, så i alla fall i kyrkans händer. Men Åsa Löf vill inte spekulera i vad som ska hända.

– Det kan jag inte avgöra ensam, det blir en fråga för kyrkofullmäktige.

Mer läsning

Annons