Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdrockaren som blev riksspelman och nu kulturstipendiat

Det var på uppmaning av Thomas von Wachenfeldt som hårdrockaren Emil Bohjort Engberg började spela fiol. Nu studerar han musik och belönas med Nordanstigs kulturpris.

Annons

Läs mer: Spelmannen som disputerade

– Vi vill visa att kulturen är viktig och det är roligt att ge priset till en ung musiker, säger Stig Eng (C).

När det blev dags att söka vidare studier valde Emil Bohjort Engberg att söka till en maskinförarutbildning. Det fick Thomas von Wachenfeldt reda på. Han förklarade att det finns många som kan lära sig att köra maskin, men det är få som kan bli musiker. Sedan dess har Emil Bohjort Engberg spelat upp för Zorn-märket och han studerar nu på Ingesunds musikhögskola. Han inriktar sig på både spelmansmusik och klassisk fiol.

Läs mer: Nordanstigs pristagare

– Jag ser inga motsättningar mellan att spela klassisk musik och att spela folkmusik. Men kanske jag spelar litet renare nu när jag fått mer klassisk utbildning, säger Emil Bohjort Engberg.

Det finns gott om klassiska kompositörer som inspirerats av folkmusik. Bäst är det när de två musikformerna möts tycker han och nämner Joseph Haydn som komponerade utifrån grundtonerna i Hardingfelans resonanssträngar.

Läs mer: Ungdomar prisade till Hultkläppens minne

Inom folkmusiken behöver han inte gå långt för att leta efter förebilder. Han väljer att spela en polska av Erik Fors, som var farfar till Jon-Erik Hall. Jon-Erik Öst nämner han som en av de andra stora spelmännen.

Emil Bohjort Engberg förklarar att han inte var särskilt duktig i skolan och han såg sig själv i ett praktiskt yrke. På fritiden jobbade han i skogen och trivdes ganska bra med det. Nu har han en stor uppsats att lämna in på måndag och sedan drar högskolestudierna i gång på allvar. Fördelen med utbildningen på Ingesund är att den varvar både praktik och teori.

– Musik handlar mycket om matematik. Jag var dålig på matte, men duktig på bråk. Och det är just det som musiken handlar om tredjedelar, fjärdedelar och hur de hänger ihop, säger Emil Bohjort Engberg.

Läs också: Jon Erik Halls barnbarns barn remixar med artistnamnet Moist

Mer läsning