Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här begås brott i Nordanstig

/
  • Brotten i Nordanstig är spridda över hela kommunen, men med större koncentration i tätorterna.

Brottsstatistik för 2010 visar att våldsbrotten och tillgrepps- och skadegörelsebrotten är utspridda i hela Nordanstig. Under förra året gjordes totalt 343 anmälningar i de båda kategorierna. Det är en svag minskning jämfört med tidigare år.

Annons

– Nordanstig är en lugn kommun att bo i om man jämför med liknande kommuner, säger Josef Wiklund, enhetschef vid polisen.

I brottskategorin våldsbrott gjordes 74 anmälningar i Nordanstig under 2010. Brotten har begåtts på platser spridda över i stort sett hela kommunen. Antalet brott är flest vid orterna Bergsjö och Gnarp. 16 anmälningar gjordes i och kring Bergsjö, 21 anmälningar lämnades in från Gnarp med närområde.

– Våldsbrotten är utspridda över hela året, mest sker brotten vid helger och olika evenemang. Det är svårt att säga varför det sker fler våldsbrott i Gnarp än Bergsjö då det bor fler i Bergsjö, säger Josef Wiklund. Men han tror att sommarens stora cruising i Gnarp kan vara en orsak till mängden anmälningar.

Polisen ser att våldsbrotten ökar när det anordnas större evenemang i kommunen. I Nordanstig försöker polisen arbeta mycket med förebyggande arbete för att förhindra att brott sker.

– Våra två poliser i Nordanstig har fått mer tid till att vara på plats i kommunen. De arbetar mycket förebyggande med bland annat besök i skolorna, säger Josef Wiklund.

Under förra året anmäldes 269 tillgrepps- och skadegörelsebrott i Nordanstig. Sådana brott kan till exempel vara stöld, inbrott och skadegörelse. Störst koncentration av de brotten är det i orterna längs med E4, Harmånger, Jättendal och Gnarp. Även Bergsjö hade en hög andel av anmälningarna i den brottskategorin.

I området kring Harmånger och Jättendal gjordes 66 anmälningar som innehöll någon form av tillgrepps- och skadegörelse.

– Det blir en mer komplicerad situation för oss poliser när brotten är spridda över stora delar av kommunen. Vi kan inte vara på alla ställen samtidigt, säger Josef Wiklund.

Mer läsning

Annons