Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Yukios uppfinning – ska ta död på spindlar och flugor

/
  • Yukio Nakahara har konstruerat ett eget vapen för insektsbekämpning som han mönsterskyddat.
  • Med förlängt rör når man upp i taket eller längst in under sängen, där spindlarna är...

Fram tills nyligen sköt Gnarpsbon Yukio Nakahara ihjäl flugor och getingar med gummisnodd. Men i fjol började han klura på en annan lösning...

Annons

– Jag kallar den Final Flight, säger Yukio Nakahara, och trycker fast prototypen på sin egen lilla uppfinning på en liten bordsdammsugare, och så är insektsjakten igång.

– Man kan använda den till spindlar, flugor, getingar, myggor, bananflugor – ja, allt! Jag hoppas detta ska bli en ny fluga...

Konstruktionen är oerhört enkel, ett stycke plast som formats till en tratt kring ett rör. Yukio Nakahara berättar om bakgrunden.

– För ett år sedan började jag klura. Jag brukar skjuta insekter med gummisnodd. Oftast träffar jag, men till exempel bananflugor fungerar inte så bra.

– Så jag kontaktade LIST, lokala innovatörer skapar tillväxt, i Bollnäs. Jag hade flera innovationer jag pratade med dem om, men de tyckte jag skulle satsa på den här.

Han sökte bidrag från Almi, men fick nej, nu fortsätter han på egen hand.

Kan man inte bara ta en vanlig dammsugare?

– Jodå, men då vet man inte om man sugit in spindeln i hörnet under sängen. Bordsdammsugare har en genomskinlig behållare, så man ser insekterna. Och med en vanlig dammsugare måste man ju byta påse direkt. Med denna är det bara att gå ut och tömma ut insekterna, de kan bli mat åt fåglar. Sen kan man diska plastbehållaren och börja om.

Ska du tillverka sådana här nu då?

– Inte jag, men jag letar efter någon som kan. Jag har haft några som testat min uppfinning, bland annat på bananflugor, och de säger den fungerar jättebra.

– Nu kan det här bli en ny fluga från Gnarp. Det är jätteroligt, faktiskt, som att gå på jakt!

Läs även om Yukio Nakaharas kurs i skönskrift .

Mer läsning

Annons